آوای شاهنامه: همایش شاهنامه و امر سیاسی عصر دیروز با حضور شاهنامهشناسان و پژوهشگران در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
در این همایش دکتر ژاله آموزگار، استاد بازنشسته فرهنگ و زبانهای باستانی دانشگاه تهران اظهار داشت: موضوع انتخاب شده برای این گردهمایی، شاهنامه و امر سیاسی است ولی باید اقرار کنم که هرگز به شاهنامه با دید سیاسی نگاه نکردهام. وی با اشاره به اینکه حماسه از دل ملتهایی که ریشه کهن دارند بر میخیزد افزود: شاهنامه شاهکاری است که در میان آثار حماسی جهان، بی همتا است؛ سراسر این کتاب مملو از ایران دوستی است و نام ایران بیش از هزار بار به کار رفته است. وی ادامه داد: شاید بتوان از درون خطبههایی که در موقعیت های گوناگون در شاهنامه آمده است، به امر سیاسی رسید.
دکتر اصغر دادبه، استاد فلسفه اسلامی و ادبیات عرفانی دانشگاه تهران دیگر سخنران این همایش بود. وی با بیان اینکه در ایران هم حکمت عملی مستقل داریم گفت: اگر حرف های یونانی ها را فرموله کنیم برای جواب سوال چه کنیم که خوشبخت شویم؟ افلاطون و سقراط گفته اند باید دانایی پیشه کرد و ارسطو تئوری اعتدال و حد وسط را معرفی کرد. اما فرمول ما در ایران، کم آزاری بود. وی خاطر نشان کرد: اگر کسی کم آزار باشد، باید دانا باشد. کسی که دانا است اهل افراط و تفریط نیست. در شاهنامه هم بر کم آزاری تاکید شده است.
در این همایش محمد جعفر یاحقی، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز گفت: فردوسی ظرفیتی ایجاد کرد که اندیشه هایی که داشت کهنه می شد را ملایم و منطبق کرد و به دوره جدید انتقال داد. خرد، پیام اصلی شاهنامه و فرهنگ ایران است. این ظرفیت خردورزی در شاهنامه، آن را بر همه سلیقه ها در همه دوره ها منطبق کرده است. در شاهنامه همه چیز در پرتو خرد است. شاهنامه سیاسی، فلسفی، فرهنگی و هنری است. در بخش هایی از شاهنامه به ظرافت های خاص مسائل سیاسی اشاره شده است.
گفتنی است این همایش با همکاری انجمن علوم سیاسی ایران، انجمن مطالعات صلح ایران و خانه اندیشمندان علوم انسانی، روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.