گامی ارزشمند برای آشنایی مردم با شاهنامه و هویت ایرانی

 در گفت‌وگو با دبیران جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی عنوان شد

آوای شاهنامه- زهرا دلپذیر: مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، انجمن ایرانشناسی و دیگر نهادهای فرهنگی اقدام به برگزاری نخستین جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی نموده است. فراخوان این جشنواره اواخر مرداد ماه امسال منتشر شد و ارسال آثار تا پایان مهرماه ادامه دارد.  برای آگاهی بیشتر درباره اهداف و محورهای جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی با چند تن از دبیران جشنواره به گفت‌وگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

 

مهمترین محورهای بخش شاهنامه‌خوانی و متون مکتوب

دکتر محمود جعفری دهقی، استاد فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشگاه تهران و دبیر بخش شاهنامه خوانی و متون مکتوب جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی در گفتگوی اختصاصی با پایگاه خبری آوای شاهنامه، این جشنواره را نسبت به جشنواره‌هایی که تا کنون به صورت مجازی درباره شاهنامه برگزار شده بسیار گسترده‌تر دانست و تصریح کرد: این جشنواره در دو گروه سنی کودک و نوجوان و بزرگسالان ۱۸ سال به بالا برگزار می‌شود و دارای  چهار بخش‌شاهنامه‌خوانی، نقالی، تصویر سازی و متون مکتوب است. وی افزود:  مخاطبان این جشنواره تمام فارسی دوستان و فارسی زبانان در سراسر جهان هستند و شرکت کنندگان می‌توانند هم به زبان فارسی و هم دیگر زبان‌ها و گویش‌های ایرانی شاهنامه خوانی و نقالی داشته باشند.

رئیس انجمن ایرانشناسی با بیان اینکه آثار بخش شاهنامه خوانی باید به دو صورت صوتی یا تصویری به دبیرخانه ارسال شوند ادامه داد: حداکثر زمان خوانش شاهنامه برای کودکان و نوجوانان ۱۰ دقیقه و برای بزرگسالان ۱۵ دقیقه تعیین شده است.

وی با اشاره به اینکه در بخش شاهنامه خوانی و نقالی شرکت کنندگان باید آثار خود را بنابر محورهای تعیین شده از شاهنامه، به دبیرخانه همایش ارسال کنند خاطر نشان کرد: پادشاهی ضحاک، تولد فریدون، قیام کاوه و سرنگونی ضحاک، پرورش زال به دست سیمرغ، زال و رودابه و تولد رستم، پیدا کردن کیقباد از سوی رستم، هفت خان رستم (نبرد رخش و شیر، گذر از بیابان سخت، نبرد با اژدها، کشتن جادوگر، جنگ با اولاد مرزبان، جنگ با ارژنگ دیو، جنگ با دیو سپید)، سیاوش (سیاوش و سودابه، سیاوش و افراسیاب)، سهراب و گردآفرید، سهراب و رستم، تولد کیخسرو و خونخواهی سیاوش، انتقال پادشاهی به لهراسب و مرگ کیخسرو، نبرد رستم و اسفندیار و بزرگمهر حکیم، سرفصل‌های تعیین شده برای شاهنامه خوانی هستند.

دبیر بخش شاهنامه خوانی و متون مکتوب این جشنواره افزود: آثار بخش مکتوب نیز باید در چهار قالب سروده، نمایشنامه، فیلمنامه وداستان کوتاه ارائه شوند و روایت‌ها برای آفرینش اثر در این بخش آزادند.

جعفری دهقی جشنواره مجازی شاهنامه خوانی را گامی مهم و فرصتی در جهت آشنایی مردم با شاهنامه و فرهنگ و هویت ایرانی و  دانست و تصریح کرد: شاهنامه نامه فرهنگ ایران و دربردارنده تاریخ و گذشته شکوهمند ملت ماست و در این عصر که تبلیغات نادرستی علیه ایران می‌شود و غرب تلاش دارد مردم را با هویت خود بیگانه کند، شاهنامه می‌تواند گذشته و افتخارات مردم ایران به آنها بشناساند و چهره واقعی ایران را به به جهان معرفی کند.

لزوم خلاقیت در تصویرسازی شاهنامه

جمال رحمتی، هنرمند کاریکاتوریست و دبیر بخش تصویرسازی جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی نیز در گفت‌وگو با آوای شاهنامه، با اشاره به اینکه از دیرباز برای ارتباط بهتر مخاطبان با داستان‌ها، تصویرسازی نیز در کنار متون می‌آمده است تصریح کرد: در نسخه‌های قدیمی شاهنامه متن و تصویر کنار یکدیگر آمده اما در دوران جدید، توجه لازم به تصویرسازی داستان‌های شاهنامه نشده و قطعا برگزاری این جشنواره به صورت حرفه‌ای، بهانه‌ای برای خلق کمی و کیفی آثار هنری تازه و گامی  مثبت جهت افزایش توجه تصویرسازان به داستان‌های شاهنامه است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه آثار ارسالی در بخش تصویرسازی باید در حداکثر ابعاد آ۳ ، حداقل ابعاد آ۴،   رزولیشن ۳۰۰ و با فرمتjpg  ارسال شوند خاطر نشان کرد: هر هنرمند حداکثر تا هفت اثر را می‌تواند در سامانه بارگذاری کند. کارها می‌توانند سیاه و سفید یا رنگی باشند. یعنی در تکنیک هنرمندان آزاد هستند و می‌توانند با هر تکنیکی اجرا کنند، حتی تماس‌هایی داشتیم که می‌خواستند روی متریال غیرمتعارف کار کنند و ما گفتیم مساله‌ای از این نظر نداریم چون در نهایت کارها عکاسی و اسکن می‌شوند و فایل به صورت دیجیتال در اختیار داوران قرار می‌گیرد. به همین خاطر تکنیک آزاد است ولی اندازه را برای کار به شکل حداقل و حداکثر گذاشتیم چون در برخی از جشنواره ها ابعاد غیر متعارف فرستاده می‌شود که هم در دانلود و هم در استفاده دچار مشکل می‌شویم. وی ایرانی بودن و تناسب با متن را دو تا معیار مهم در ارزیابی آثار ارسالی دانست و افزود: تسلط تکنیکی به مقوله اجرا در اولویت بعدی است. در بحث محتوا نیز پرداختن به داستان‌هایی از شاهنامه که مردم کمتر با آن‌ها آشنا هستند اولویت ماست.

وی با بیان اینکه آثار ارسالی در بخش تصویرسازی ازجنبه های زیباشناسی اجرا و تکنیک و مطابقت با متن مورد ارزیابی قرار گرفته وآثار غیر اصل و کپی، از چرخه مسابقه خارج خواهد شد تصریح کرد: برخی از افراد سعی می‌کنند از روی کارهایی که قبلا انجام شده یک کپی خوب بزنند. برای ما خیلی مهم است که آثار حاصل ذهن و دست خود هنرمندان باشد و آثار تقلیدی بلافاصله از داوری کنار گذاشته می شوند.

***

علاقمندان می‌توانند حداکثر تا تاریخ ۳۰ مهرماه آثار خود را از طریق سامانه پلتزار  https://platzaar.ir  به دبیرخانه جشنواره ارسال نمایند.  مراسم اختتامیه و تجلیل از برگزیدگان نیز ۱۵ آبان ماه برگزار خواهد شد.

گفتنی است جایزه رتبه نخست در بخش کودکان ۸ میلیون تومان، در بخش نوجوانان ۱۰ میلیون تومان و در بخش بزرگسالان ۲۰ میلیون تومان و جایزه رتبه دوم در بخش کودکان ۶ میلیون، بخش نوجوانان ۸ میلیون و بخش بزرگسالان نیز ۱۵ میلیون تومان خواهد بود.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی، با شماره تلفن‌های ۴۵۲۶۸-۰۲۱ داخلی ۱۷۶ یا ۰۹۱۷۸۷۲۲۷۱۳ تماس بگیرید.

درباره avayeshahnameh

آوای شاهنامه پایگاه خبری تخصصی شاهنامه فردوسی/ صاحب امتیاز و مدیر مسئول: دکتر زهرا دلپذیر/ مدیر فرهنگی و هنری: مینا عبادی زاده

این خبر را نیز، ببینید

آیین رونمایی از کتاب «شاهنامه بزرگ ایلخانی» در موزه ملی ملک

کتاب «شاهنامه بزرگ ایلخانی (ابوسعیدنامه)»؛کهن‌ترین نسخه مصور شاهنامه از دوره ایلخانی، در کتابخانه و موزه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *